Se intampla uneori sa nu iti gasesti motivatia de a te da jos din pat? Spunea cineva ca atunci e bine sa te gandesti ca inca nu ai ajuns milionar si iti vine cheful de a trece la treba. Si daca asta nu functioneaza? Daca vin alte ganduri, in general despre ce nu merge in acel moment in viata ta si nu ai o perspectiva optimista? Ce-i de facut? Poate ai un moment de tristete (sau alta emotie) pe care e bine sa il lasi sa se consume.

Pasul 1: sa iti dai voie sa fii vulnerabil si sa scoti afara suferinta. Vrei sa plangi? Plangi! Atentie! Sa fie pentru un moment scurt, ai gija sa nu prelungesti aceasta stare neplacuta!

Pasul 2: Ia un pix si o foaie si scrie acele motive care te determina sa ai o astfel de situatie. Care sunt gandurile tale? Credintele despre ce ti se intampla? Scrie exact ce iti vine in minte, fara sa te gandesti la forma sau corectitudinea frazelor. Goleste mintea de toate gandurile.

Pasul 3: Scrie cum ti-ai dori sa fie acea situatie care tocmai ti-a provocat emotii distructive care ti-au generat lipsa chefului de actiune. Transforma situatia dorita intr-un obiectiv si termenul pana la care sa il atingi, fara sa te gandesti cum vei face asta. Exista un studiu care mentioneaza faptul ca oamenii sunt mai fericiti atunci cand isi formuleaza obiective.

Pasul 4: Adreseaza-ti intrebari puternice! Ce nu este INCA asa cum imi doresc? Cuvantul INCA, deschide poarta pentru CANDVA. Nu ai acum acel lucru, insa il poti obtine. Creierul e ca Google, cauta solutii pentru acea intrebare. Subconstientientul lucreaza. Ce as putea sa fac sa ajung la ce imi doresc? Ce sunt dispus sa fac din ceea ce as putea face? Cum pot sa ma bucur de intreg procesul pana realizez acel lucru?

Pasul 5: Sa fii recunoscator pentru ceea ce esti, ce ai facut si ce ai pana in prezent. Sa iti asumi responsabilitatea faptelor tale. Esti aici pentru ca, in trecut, ai facut niste alegeri, ai luat decizii bune pe moment, pe baza cunostintelor si experientelor de atunci. Daca nu au iesit cum ti-ai dorit, ai invatat sa nu le mai repeti. Esecul inseamna sa iei decizii gresite, repetate pe termen lung. Sa insisti in aceeasi greseala. Succesul este reprezentat de lucrurile simple, repetate zilnic si disciplinat. Ce faci in fiecare zi, va defini succesul pe care il ai sau nu il ai.

Ceea ce a functionat la mine este faptul ca: am recunoscut ca sunt in acea stare, nu am negat-o si apoi sa o ascund, pentru ca mocneste in interior pana va izbucni ca un vulcan. Mi-am trait suferinta, am epuizat emotia respectiva si apoi am trecut la intrebari, sa imi identific gandurile si convingerile pe care sa le inlocuiesc cu ce imi doresc. Am actionat concret. Atunci cand simti ca nu esti in apele tale, e momentul potrivit sa faci cateva exercitii fizice. Atentia se muta pe miscarile corpului si iesi mai usor din stare. Primul pas e simplu si usor. Stiu ca urmeaza si alti pasi, chiar daca acum nu ii vad. Ca farurile de la masina, care iti lumineaza cate o portiune de drum, nu tot drumul si astfel ajungi la destinatie.

Dumitra Chiriac