Este o intrebare pe care o persoana draga a pus-o, ca un strigat de disperare.

Era 2011. El statea intr-un pat, macinat de durere si de disperare, si ma intreba: ce sa fac atunci cand nu mai pot ?….in mintea mea s-a facut o alta proiectie..cea e propriei mele experiente… 1996…Perioada lectiei legate de suportabilitate…suportabilitatea umilintei, a durerii fizice si psihice, a frustrarilor. Trei ani am stat cu plapuma peste cap sperand ca va trece starea de panica… si a trecut… dar nu pentru ca am stat impietrita si ma acopeream cu plapuma peste cap…ci pentru ca am inceput sa actionez…sa fac pasi mici de bebelus… sa sper si sa actionez.

Anul acesta, o persoana foarte draga mie, incurcata in nesiguranta medicilor la care cauta solutii dupa ce a fost victima unui diagnostic si tratament gresit in strainatate, a cazut prada disperarii. Ce poti raspunde atunci cand iti spune : imi raman copiii orfani ?!?!?! Cum poti sa o ajuti sa iasa din depresie si sa isi gaseasca curajul si forta sa spere si sa caute solutii pentru a le gasi ?

Ce faci atunci cand vrei sa culegi fructele dintr-un pom incarcat ? Incepi cu cele aflate cel mai jos, care se pot culege cel mai usor. Apoi, incetul cu incetul mergi mai sus, pui scara, te urci in copac si culegi totul.

Exact asa putem face in viata : facem intai ceea ce ne este cel mai usor de facut si apoi, incetul cu incetul, incepem sa facem mici activitati, care ne ajuta sa ne atingem obiectivul.

Cei mai simpli pasi ar fi :

 1. Accepti ca exista o problema de rezolvat si o tratezi ca si cum ar fi o problema de matematica;
 2. Cauti resursele care te pot ajuta pentru a o rezolva. Cum ?
  1. In primul rand te gandesti la o experienta din trecut, cand ti-a fost greu si ai reusit sa treci cu bine ;
  2. Cauti exemple din exterior, care au reusit in situatii similare si le iei exemplul ;
  3. Daca poti, cauti solutii pana gasesti ;
  4. Daca iti este greu sau nu stii, incepi sa cauti experti, care te pot ajuta sa gasesti solutiile adaptate ;
 3. Atunci cand nu reusesti sa gandesti pozitiv, ocupa-ti mintea cu amintiri placute, cu momente cand ai fost fericit/a! Fa terapie prin arta ( incepi sa colorezi, sa desenezi, sa pictezi, sa joci sah, sa faci yoga etc.)! Apuca-te de sport ( care sa NU fie prea obositor sau agresiv); ia-ti un COACH/psiholog  sau stai la povesti cu oameni pozitivi despre orice altceva, astfel incat sa te detasezi de ceea ce te «doare» ;
 4. Daca crezi in Dumnezeu, roaga-te!
 5. Repeta la infinit fraze scurte. Acestea pot fi rugaciuni, sau mantre, sau pur si simplu cuvinte cu ceea ce iti doresti cel mai mult. Eu, de ex, repetam «vreau acasa», apoi «Doamne, Isuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii ! », apoi «Doamne, ajuta-ma sa accept orice trebuie sa accept !». Altii practica Ho’oponopono, in care se repeta «imi pare rau! Iarta-ma! Iti multumesc! Te iubesc!». Aici am descoperit ca este important sa te ierti pentru ca ai inmagazinat in tine sentimente negative. Oricat de mult ti-ar gresi cei din jur, sentimentele de ura, nedreptate, irascibilitate, nervozitate etc. sunt ale tale. Deci tie iti fac rau, pe tine te imbolnavesc. Este ca si cum ai fi in masina si cineva iti taie calea; tu injuri….Injuratura o auzi tu sau cel care ti-a taiat calea?
 6. Cultiva-ti sentimentele pozitive precum: iertarea, pacea, iubirea, recunostinta.
 7. Ajuta-i pe altii: nu ca salvator, care asteapta in schimb recunostinta, ci ca om care este recunoscator pentru tot ceea ce are si care poate oferi celorlalti cunostinte, iubire, recunostinta, fara a avea asteptari. Ajuta din pozitia «eu sunt ok, tu esti ok». Eu pot si vreau sa dau atat, nici mai mult nici mai putin. Nu pentru ca as fi dator sau pentru ca as pretinde ceva, ci pur si simplu pentru ca vreau acest lucru.

Mai pe larg putem discuta in cadrul sedintelor de coaching, cand ofer sfat personalizat in functie de situatiile concrete ale clientului si de interesul principal al sau – practic/academic.

Va imbratisez cu drag!

Monica,

Life COACH, formator, Mentor, Presedinte ARIL

Monica Bunaciu on EmailMonica Bunaciu on Facebook
Monica Bunaciu
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro

 

Monica Bunaciu

Monica Bunaciu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro