Ce este sacrificiul si ce aduce cu sine ?

SACRIFÍCIU este definit in DEX ca fiind Jertfă adusă unei divinități. Renunțare benevolă la ceva în interesul cuiva. 2. Efort, cheltuială făcută în vederea unui scop oarecare.

Si totusi, de ce facem acest sacrificiu?

Unii il fac pentru ca in schimb asteapta sa fie divinizati, sa li se multumeasca. Pe de alta parte, pot avea impresia ca nu au de ales. Pot avea o convingere limitativa de genul «  cineva trebuie sa se sacrifice »

Astfel, ne sacrificam. In urma acestui sacrificu se nasc asteptari, de genul : sa faca si celalalt la randul sau un sacrificiu, sau macar sa imi fie recunoscator, sau …. Exista multe variatii pe aceasta tema. Cert este ca in urma sacrificiului se nasc ASTEPTARI

Intrebarea se pune astfel : ne-a ceruut cineva acest sacrificiu ? ni l-a cerut efectiv ? a existat vreo negociere in schimbul lui ? A fost alegerea noastra ? Mi-am asumat aceasta alegere ?

Care este reversul medaliei ? Ce se intampla atunci cand aceste sacrificii incalca in plus o VALOARE PERSONALA?

Ce este o valoare personala ? Este acel lucru/convingere/ sentiment/ etc la care nu poti renunta, care nu este negociabil, si pe care daca nu il ai esti nefericit/a. Poate fi vorba despre libertate, despre familie, despre cariera, etc  

In momentul in care asteptarile noastre nu sunt indeplinite, acestea se transforma in FRUSTRARI, adica ne simtim inselati sau neindreptatiti si ne actiivam niste rari, care pot fi chiar rani din copilarie care ne vor determina, fara sa ne dam seama, sa ne luam anumite masti, sau sa incepem sa facem reprosuri, intrand astfel intr-un cerc vicios din care nimeni nu iese invingator.

Care este acest cerc vicios ? Persoana « sacrificata » ii reproseaza celuilalt ca ea s-a sacrificat insa nu i s-a recunoascut valoarea acestui sacrificiu, ceea ce de alttfel nici nu era posibil deoarece celalat este foarte probabil sa aiba alta valoare. Prin urmare intram ca intr-un film in care doi orbi s-ar certa pentru ca nu vad ceea ce au in fatza ochilor. Culmea este ca ambii parteneri au dreptate si ca discutia nu are nici un sens

Care este solutia ? Pur si simplu, in orice relatie trebuie discutat despre acele max 10 valori care nu pot fi negociate, si despre cum fiecare poate respecta valorile celuilalt fara judecata si fara a incerca sa il schimbe. Odata acceptat acest lucru, se poate negocia si gasi solutii echitabile in oricare arie din viata.

Va astept cu drag cu intrebari pentru a gasi impreuna solutii .

 

Monica Bunaciu on EmailMonica Bunaciu on Facebook
Monica Bunaciu
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro

 

Cursuri 2017-2018

Academia de Coaching