Pentru multi  dintre noi independenta  si libertatea sunt  pe primul loc in sistemul nostru de valori.

Desi la  nastere suntem dependenti de parintii care ne cresc. Iar la batranete  suntem dependenti de cei care ne ingrijesc acasa sau intr-un camin de batrani.

Si totusi de-a lungul vietii independenta  si libertatea sunt lucruri dupa care tanjim si luptam sa le avem.

Un om independent este un om care are incredere in el, are puterea interioara la el, stie sa se valorizeze si sa-si atinga scopul chiar daca intampina  obstacole. Pentru ca si LE ASUMA  si LE DEPASESTE, ACTIONAND.

…………………..

Dar ce se intampla  cu cealalta  categorie de oameni  care au implinit 18 ani si nu si-au “declarat  independenta “?

Cei dependenti de partenerul de viata, de parinti sau de tot felul de adictii, oameni care nu au incredere in ei, in sansa lor, in reusita lor.

Care se complac in aceasta stare de dependenta, lasandu-i  pe celalalti sa ia hotarari  in locul lor sau care se  plang de lumea asta imperfecta si groaznica  in care nu poti  face nimic.

Care isi creaza o stare de confort si dependenta din care nu vor, nu stiu sau nu pot sa iasa. Iar dupa un timp li se si pare normal acest lucru.Acela de a fi asistatii sau abuzati, emotional, fizic sau financiar.

………………….

Stau intr-o casnicie toxica de multi ani, partenerul ma agreseaza fizic si emotional dar eu raman in continuare in relatie pentru ca n-am curajul sau motivatia de a alege altceva. Imi gasesc si justificari : fac asta pt copiii mei, care la randul lor primesc programele de violenta ,minciuna,devalorizare, frica,pe care le vor aplica cu viitorul lor partener…. In loc sa recunosc ca imi este frica, ca ma complac pt ca am si avantaje, ca sunt nehotarat, ca astept sa nu trebuiasca  sa  rezolv eu aceasta  problema, cat ca este a mea si problema si suferinta care o genereaza.

…………………………………………….

Am 40 de ani, nu am serviciu  si stau cu parintii, pt ca in Romania nu te apreciaza nimeni desi  am facut una sau doua facultati …De ce sa recunosc ca mie frica sa imi iau “zborul” din cuibul caldut al parintilor,pentru ca va trebui sa “experimentez viata reala” cu bune si mai putin bune, sa lucrez in doua locuri: si la job si cu mine…. Si sti ceva …eu nu prea am incredere in mine, iar mama zice ca mai am timp…

…………………..

Am un job de rahat ! Ma duc cu sila la serviciu si dupa 20 de ani sunt tot acolo, cu o fata acra pe care se citeste iritatarea , plictiseala si frustrarea… Desi oricand mi-as putea da demisia si sa incep o viata noua in care sa fac ce imi place.. Si de ce nu o fac ?De ce imi este frica de schimbare? De ce nu fac acel pas spre visul meu ?

………………………

Tu ca parinte sau partener  poate ai creat si intretinut aceasta dependenta din foarte multe motive:

-nevoia de control

– frica de a nu il pierde pe cel drag

-dorinta de a avea pe cineva langa tine asa cum iti doresti tu

– sa ai pe cineva care sa te ingrijeasca la batranete.

………………………..

Iar tu care esti de cealalta parte te simti confortabil chiar daca nu recunosti,  pentru ca daca nu ai mai suporta, AI SCHIMBA  acea stare de lucruri si AI ALEGE  altceva. Este o “simbioza” care pe termen lung nu ajuta pe nimeni. Pentru ca partenerul tau sau parintele tau la un moment dat poate disparea din viata ta intr-un fel sau altul iar tu ramai intr-o confuzie totala, debusolat  si nestiind incotro s-o iei.

………………………..

TU CE RELATIE AI CU PARTENERUL TAU?

CU PARINTII TAI ?

CU COPIII TAI ?

CU TINE ?

…………..

Incurajezi  initiativa celuilalt  sa fie independent si sa aiba incredere in el?

Ce programe ii scri,  impui sau cum il manipulezi ? (constient sau inconstient)

………………………….

Tu, de pe cealalta parte cat mai doresti sa te complaci in aceasta stare care in sinea ta stii ca este toxica?

PENTRU CA TU  DEJA  STI  ca nu te ajuta sa te dezvolti,  doar te tine intr-o stare de supravietuire cu efort minim.

………………………

Ani trec…Si e vorba de ani tai nu ai altora…

DAR  TU MAI AI TIMP SA FACI CEVA CONCRET PT TINE!

ACUM SI AICI!

FACI ?

Spor la constinetizari si mult curaj sa incepi o viata noua.

Iar daca nu sti cum,  apeleaza la un ajutor.

Adrian Rogojan on EmailAdrian Rogojan on Facebook
Adrian Rogojan
Life & Bussines Coach
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : adrian.rogojan@academiadecoaching.ro

Tel :  0040-771.352.644

 

Adrian Rogojan

Adrian Rogojan

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : adrian.rogojan@academiadecoaching.ro Tel :  0040-771.352.644