Luna Cadourilor debuteaza cu febra cumparaturilor si cu haioasele liste de corinte facute de copii pentru Mos Nicolae si Mos Craciun. Zile magice si freamat de sarbatoare.

Sunt o seri de discutii despre cat de ok este sa li se mai spuna copiilor de Mos Craciun sau cat de ok este sa stie de la inceput ca Mos Craciun este doar in povesti si ca de cadouri se ocupa cei dragi din familie.

Sincer nu cred ca de aici se poate trage vreo trauma din copilarie… Si cred ca exagerarile nu sunt deloc sanatoase si mai mult de atat nu este sanatoasa frica de esec in educatia copilului. Acolo unde zace frica nu mai este bucuria clipei si a momentului prezent.

Cum putem aborda sanatos subiectul cadourilor, mai ales pentru un copil mai mare +10 ani, de exemplu, va propun cateva idei la care sa reflectati, in randurile de mai jos.

Cadourile sunt unul dintre limbajele iubirii. Daca cineva nu obisnuieste sa dea cadouri materiale, acest lucru nu inseamna ca este o persoana rea sau ca nu este iubitoare.pentru unii oameni cadourile sunt importante, fizic, pentru altii sunt imbratisarile, cuvintele sau alte forme ale limbajului iubirii.

Cadourile se ofera dezinteresat si daca iti doresti sa faci asta. Cadoul nu este o obligatie si nici o datorie. Este foarte bine sa stie aceste diferente, altfel exista riscul sa vrea uneori sa “cumpere atentie sau prietenie” apeland la cadouri.

Cand cerem sau ne dorim ceva reflectam prima data la utilitatea reala pe care o are acel obiect. Aceasta judecata este buna pe termen lung si ajuta viitorul adult sa stie exact cand are nevoie de ceva cu adevarat si cand “cumpara ca sa panseze frustrari si rani”…

Asa cum ne place sa primim e minunat sa si daruim, la randul nostru. Este extraodinar de important sa ii invatam pe copii sa daruiasca si sa se bucure cand fac o fapta buna sau un dar fara a astepta nimic in schimb.

Inainte de “vreau” e bine sa existe intrebarea: merit? Ce am facut pentru … Care au fost faptele mele bune pentru … Care a fost contributia mea la…. Si aici nu ma refer doar la notele scolare, ma refer la autoevaluarea meritelor si realizarilor. Asa se va evita tendinta viitorului adult de a crede ca totul i se cuvine.

Si un aspect foarte important pentru parinti, pentru adultii implicati in cresterea si educarea copilului: acest cadou (mai ales daca este scump si supradimensionat….) cumpara cumva sentimentele copilului? Ma face pe mine, adultul – parinte sa ma simt mai bine si mai impacat pentru anumite lucruri pe care mi le reprosez? Se incadreaza la capitoul: Daca eu nu am avut, el sa aiba…? Cu ce gand, cu ce atitudine fac acea investitie intr-o jucarie scumpa?

Cadouri cu iubire, intelepciune si bucurie sa facem! Si sa avem in vedere ca, si prin acestea putem educa pentru succes.

 

Minerva Cantor on EmailMinerva Cantor on Facebook
Minerva Cantor
Master Coach
Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

minerva.cantor@academyforcoach.com

telefon: +40742057175

 
Categorii: Resurse gratuite

Minerva Cantor

Minerva Cantor

Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. minerva.cantor@academyforcoach.com telefon: +40742057175