Fiecare dintre noi are dreptul sa ia decizia care i se potriveste, sa aiba dreptate sau sa greseasca. Greseala este extrem de importanta in procesul de dezvoltare a omului, pentru ca este o modalitate de a testa si de a invata.

Ceea ce este important este sa fim responsabili pentru actele si deciziile noastre. Suntem responsabili de ceea ce ni se intampla si de ceea ce transmitem. Ceilalti sunt responsabili insa de ceea ce primesc, de ceea ce inteleg si de ceea ce fac. De ce ? Pentru ca intre ceea ce transmitem si ceea ce se primeste pot sa apara interpretari. De aceea este important sa punem intrebari in cazul in care avem dubii.

Asumarea responsabilitatii presupune sa nu nu mai fim pasivi, adica sa nu lasam ca lucrurile sa se intample pur si simplu si apoi sa spunem  « s-a intampla » Faptul ca am lasat sa se intample, este tot o alegere a noastra.

Cand o fiinta draga ia o decizie care din punctul nostru de vedere pare a fi gresita, daca persoana este minora, ii putem impune reguli, insa daca este majora, este foarte important sa ii acceptam acea decizie, pentru ca ea este cea care va suporta consecintele.

Zilele acestea am avut cateva situatii pe care am ales sa le analizez si apoi sa invat din ele.

 1. Sotia unui pacient a dorit sa imi ofere o orhidee. Eu am ales sa o refuz, pentru ca am convingerea limitativa ca orice cadou de la pacienti aduce ghinion ( convingere pe care am ales sa o pastrez si sunt foarte confortabila cu ea).
  1. Consecinta este ca acea orhidee a fost in camera pacientului care apoi a facut o infectie cu o ciuperca care traieste pe plante…posibil de la orhidee sau poate un spor a fost purtat de vand si a intrat pe geam…nu stiu care este adevarul, ambele variante fiind simple interpretari.
  2. Concluzia a fost ca o intentie pozitiva poate avea efect negativ.
  3. Ce pot face eu ? sa fiu mai clara si sa gasesc solutii pentru ca pacientii sa stie la ce riscuri se expun in vecinatatea plantelor
 2. O pacienta are nevoie de transplant si nu il poate face pentru ca : 1 donator a facut  sex neprotejat cu mai putin de 3 luni inainte de donare si pentru ca copiii, din dorinta de a o sustine, si-au facut tatuaje in care spun clar cat de mult o iubesc si cat de importanta este.
  1. Iarasi, vorbim despre o intentie absolut minunata cu consecinte ….complicate…..
  2. A cui este vina ? a medicilor ca nu i-a impiedicat ? cine s-ar fi gandit ca vor avea, amandoi, o astfel de idee? Eu una nu m-as fi gandit sub nici o forma….ideea este ca nu ai cum sa prevezi absolut totul.
  3. Exista un liber arbitru si uneori este important sa iei decizii asumandu-ti atat consecintele pozitive cat si pe cele negative
 3. O pacienta a decedat dupa ce a refuzat tratamentul, spunand ca nu mai suporta chimioterapia.
  1. Nimeni nu are dreptul sa oblige pe nimeni sa faca ceea ce nu isi doreste. Si atunci ? A cui este asumarea rezultatului si a cui este responsabilitatea ? Noi putem sa explicam ceea ce stim, insa asumarea actelor este a celui ce face acel act.
  2. Anul trecut au decedat 8 tineri exact din acest motiv, motiv pentru care eu personal consider ca atunci cand se refuza tratamentul se semneaza finalul. Sunt nenumarate persoane care considera ca doar printr-o alimentatie sau o terapie homeopata te poti vindeca de orice…acesta este adevarul lor…..cine are dreptate ? eu nu am intalnit astfel de vindecari real, concret….deci eu cred ceea ce cunosc si actionez in functie de convingerile mele…. Apoi fiecare alege sa creada ceea ce vrea, si prin urmare suporta consecintele propriilor alegeri.
Monica Bunaciu on EmailMonica Bunaciu on Facebook
Monica Bunaciu
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro

 

Monica Bunaciu

Monica Bunaciu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro