Pentru ca noi, oamenii, ca fiinte morale, suntem sensibili – intelectual si sufleteste – de relatia noastra cu ADEVARUL si cu adevarurile, resimtim lipsa sau deformarea acestora ca pe o nedreptate, fie la nivel general, fie la nivel personal. Si asta in pofida faptului de a sti ca adevarul, intr-o stuatie anume, nu este acelasi lucru cu dreptatea din acel context.

DEX explica ADEVARUL ca fiind  concordanta între cunostintele noastre si realitatea obiectivă; oglindire fidelă a realitătii  obiective in gândire; ceea ce corespunde realitătii, ceea ce există sau s-a întâmplat în realitate.

Tot in DEX se face urmatoarea diferenta :                                                                                                  – Adevăr obiectiv = continutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realitătii, lumii        obiective, independent de subiectul cunoscător.                                                                                        – Adevăr relativ = reflectare justă, însă aproximativă, limitată a realitătii.

Si totusi…exista un Adevar absolut ?

Istoria omenirii este presarata cu razboie duse in numele ADEVARULUI. Cum oare se impartea acesta intre partile beligerante ? 

Dar cand ne uitam spre cer si putem vedea fie un univers descris de stiinta, fie Imparatia Cerurilor, fie doar obiectele ceresti observabile direct ?… sau toate acestea la un loc ? Dar atunci cand cerul este innorat si putem vedea doar simple forme, uneori magnifice, sau venirea ploii, care ne poate bucura sau infricosa… unde este adevarul ?… care este realitatea ?

O minima ratiune ne spune ca desi ploaia, in cele mai multe cazuri, este benafica omului, uneori se poate transforma intr-o catastrofa naturala. Ce facem insa cu acel de gustibus non disputandum ? Ce este Frumosul, este oare doar acel ce-mi place mie ? Exista instante care pot defini si atesta Frumosul ? De la Aristotel incoace Frumosul si Adevarul merg prin lume tinandu-se de mana. In aceasta acceptie, unor adevaruri relative le corespund unele manifestari subiective si partiale ale Frumosului, iar  Adevarului absolut ar trebui sa-i corespunda Frumosul absolut.

In general, discutiile cotradictorii referitoare la Adevar si adversitatile aferente apar atunci cand se incalca VALORILE ESENTIALE ale uneia dintre partile implicate. Atunci cand  se fac compromisuri cu aceste valori sau cand pur si simplu sunt sacrificate, nu ne putem astepta decat la traume si la distrugerea puntilor de comunicare. De aceea este atat de important dialogul empatic si binevoitor, acceptarea altor puncte de vedere – deci a altor necesitati, tipuri culturale, grade de educatie, ideologii si experiente personale sau de grup.

Pentru a incheia, iata doar doua dintre caile spre o convietuire frumoasa, adica de a avea cu cei din jur RELATII ARMONIOASE:

  1. Sa ne cunoastem acele valori esentiale care ne definesc si care nu pot face obiectul niciunui compromis, oricat ne-ar costa acest lucru,
  2. Sa acceptam ca si ceilalti au valori esentiale care trebuiesc acceptate si sa incercam sa relationam punand in valoare ceea ce ne este comun,  in detrimentul diferentelor de orice tip.

Cu alt prilej vom reveni cu o problematica mai concreta si foarte actuala, si vom discuta despre epoca post-adevar, adevarurile alternattive si despre aceste Fake News, care otravesc societatea si tensioneaza relatiile dintre oameni,  toate acestea fiind probleme de alt ordin.

Monica Bunaciu on EmailMonica Bunaciu on Facebook
Monica Bunaciu
Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro

 

Monica Bunaciu

Monica Bunaciu

Daca vrei sa faci  o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. E-mail : monica.bunaciu@academiadecoaching.ro