Sute si sute de cursuri cu oferte din ce in ce mai tentante pentru parintii preocupati de un viitor intelectual si sigur pentru copiii lor.

Este excelent! Si este o buna ocazie de investitie in educatie si o oportunitate extraordinara de a scoate la iveala abilitati si talente ce pot fi fructificate din frageda copilarie.

Pe langa toate acestea este bine sa tinem cont ca nu mai formarea intelectuala si aptitudinala este importanta ci si formarea si educarea valorilor si caracterului, in egala masura.

Nu stiu cum ar arata un curs de “omenie” sau un curs de “Cum sa ii respecti pe ceilalti pornind chiar de la tine…:”, probabil cineva ar putea pune cap la cap un continut, dar nu despre asta e vorba…. Acestea sunt aproape imposibil de predat sau de transmis rational. Ele vin direct din valorile si atitudinile familiei in care copilul creste.

 

Cunoastem oameni alaturi de care ne e drag sa lucram in echipa, oameni alaturi de care ne e drag sa petrecem pauza de cafea sau schimbam cateva vorbe in online sau la telefon.

Acestia sunt de cele mai multe ori, oamenii care stiu sa se comporte cu ceilalti, stiu sa respecte opiniile celorlati, nu intind capcane si nu fac jocuri psihologice.

 

Cand ai avut o zi proasta la servciu si un coleg s-a comportat total necolegial si indezirabil, gandeste-te ce poti face in educatia copilului tau, ca atunci cand este adult sa fie un coleg despre care sa se vorbeasca la superlativ si in nici un caz ,sa nu se comporte asa cum s-a comportat colegul tau cu tine.

 

Cateva idei despre educatia unui copil pentru un comportament prosocial:

  • Evita sa ii spui ca el este cel mai…. Si altii nu sunt cei mai…., sau daca ii spui nuanteaza exact la ce te referi mentionand mereu ca fiecare este talentat sau abil in zona sa de excelenta;
  • Ajuta-l sa inteleaga ca societatea functioneaza respectand regului si respectand valorile celorlalti;
  • Incearca sa eviti pe cat posibil sa te implici in micile conflicte dintre copii, de la locul de joaca sau din clasa, altfel va invata  ca mereu lui trebuie sa i se faca dreptate si toata lumea trebuie sa joace cum canta el… ;
  • Spune-i ca e ok ca unii copii sa vrea sa se joace cu el si altii nu. Asta nu inseamna ca el are o problema sau ca respectivii copii sunt rai, dar ca fiecare este liber sa isi aleaga prieteniile cum doreste si ca nimeni nu e obligat sa faca pe placul cuiva.

Inainte de toate acestea este important sa clarifici tu ca adult si ca parinte sau ca persoana implicata in educatia copilului, care sunt valorile tale in societate, cum respecti prietenii, colegii, cum te pricepi sa pasterezi un secret sau cata incredere poate avea cineva in tine. Chiar asa… tu cata incredere ai in tine? Cat de mult conteaza sa iti respecti cuvantul, valorile, prieteniile, coechipierii? Cat de mult critici, te critici? Cat de mult apreciezi si te apreciezi?

Inainte de a spune in dreapta si in stanga vorbe mari despre educatie, important este ca noi sa fim constienti care ne sunt valorile, idealurile si punctele sensibile. Sa le identificam si sa le pastram sau sa le inlocuim cu altceva mai bun, mai util, mai folositor. Doar asa putem educa pentru succes.

 

Minerva Cantor on EmailMinerva Cantor on Facebook
Minerva Cantor
Master Coach
Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine.

minerva.cantor@academyforcoach.com

telefon: +40742057175

 

Minerva Cantor

Minerva Cantor

Daca vrei sa faci si tu o schimbare, te astept la o sesiune de coaching cu mine. minerva.cantor@academyforcoach.com telefon: +40742057175